Ismerd meg a szcientológusok nézőpontját is!

Tévhitek a Szcientológiáról - Válaszok

Tévhitek a Szcientológiáról - Válaszok

Szcientológusok és a politika

2019. május 31. - langelaszlo

TÉVHIT: "A szcientológusok politizálnak, politikai befolyásra törekednek, beszivárognak vagy régebben beszivárogtak a politikába, pártokba, az egyház politizál bármi módon, ők "baloldaliak" (vagy más)."

Egyházként és közösségként igyekszünk jó kapcsolatokat kiépíteni a közösségünk és az ország vezetőivel, ami a legtöbb vallási közösségben természetes dolog. De ezt nem politikai vagy hatalmi célból tesszük.

A mai világban számos egyház foglalkozik politikával, pártokkal szövetségre lép, politikusoktól függő viszonyba kerül.

Mi nem ezt az utat járjuk. Ugyanis van egy alap egyházi irányelv, a politikamentesség, ahogyan ezt a hivatalos weboldalunk is írja:

VANNAK A SZCIENTOLÓGIÁNAK POLITIKAI NÉZETEI?

A Szcientológia politikailag semleges, és egyáltalán nem vesz részt semmilyen politikai tevékenységben. Az Egyház hitvallása szerint: „Minden embernek elidegeníthetetlen joga van létrehozni, kiválasztani, segíteni vagy támogatni saját szervezeteit, egyházait és kormányait.” A szcientológusok szabadon vallhatják politikai nézeteiket, arra a jelöltre szavazhatnak, akire kívánnak stb., és nem kapnak útmutatást az Egyháztól, hogy milyen álláspontra helyezkedjenek politikai kérdésekkel vagy jelöltekkel kapcsolatban. Az Egyház szerint az egyházat és az államot teljesen külön kell választani.

https://www.scientology.org/faq/scientology-beliefs/does-scientology-hold-any-political-views.html

A Szcientológus kódex felsorol több fontos pontot, amelyekért vagy amelyek ellen ki kell állnunk. Érdemes elolvasni itt.

A véleményszabadság alapvető joga minden szcientológusnak. Léteznek baloldali, jobboldali, és más gondolkodású szcientológusok is. Előfordulhatnak erős vélemények tőlük személyesen vagy a szociális médián keresztül. Ezt ők magánszemélyként teszik és nincs közük az egyház álláspontjához. Általánosítás és ferdítés az egyéni véleményüket az egyház álláspontjaként beállítani.

A szcientológusok által vallott közéleti vagy politikai elméletek nem képezik az egyház tanítását, álláspontját, és sokszor a közösségét sem. 

Vannak olyan szcientológusok, akik politikai tevékenységet kezdenek. Sokszor ezt társadalomjobbító céllal teszik. Az egyház örül annak, ha a tagjai pozitív és hatékony dolgokat tesznek a társadalomért, de ahogyan fentebb írtuk, maga az egyház teljesen politikamentes.

Az egyház nem kíván "hatalomra kerülni" politikailag vagy bármi hasonló. Ugyan a világban történő terjeszkedése miatt ez a tévhit sokszor előjött már, főleg a sajtó részéről, de nincs ilyen ambíciónk és nem is volt soha.

Az egyház nem vállal közösséget a szcientológusok politikai megnyilvánulásokért, és nem foglalunk ebben állást.

Ha bármi kérdés felmerül ezzel kapcsolatban, akkor semlegesek és politikamentesek vagyunk.

 politika.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologia-tevhitek.blog.hu/api/trackback/id/tr2114872980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása