Ismerd meg a szcientológusok nézőpontját is!

Tévhitek a Szcientológiáról - Válaszok

Tévhitek a Szcientológiáról - Válaszok

A Szcientológia és a homoszexualitás

2019. május 18. - langelaszlo

TÉVHIT: "A Szcientológia elítéli a melegeket, diszkriminálja őket. L. Ron Hubbard is elítélte a melegeket."

Hogyan kell megvizsgálni egy ilyen témát? Nyilván időrendben meg kell nézni a kijelentéseket, álláspontokat, a teljes szövegkörnyezetükben, valamint az egyház és a közösség jelen gyakorlatát érdemes megnézni. Így lehet rendelkezni végül egy alapos és átfogó elképzeléssel.

Sajnos vannak olyan emberek, akik alantas célokból kiragadnak egy mondatot a szövegkörnyezetből, és általánosítják azt a jelenre. Nézzünk egy példát az iszlámmal kapcsolatban. Gyakran hallani ezt a téves információt: "Minden muszlim meg akarja ölni a hitetleneket, szent háborút akarnak indítani, hiszen erre a Koránban van egy felszólítás Mohamedtől."

Eközben elfelejtik megemlíteni azt, hogy a szövegkörnyezet alapján akkoriban Mohamed egy hadvezér volt és egy csata előtt biztatta erre az embereit, és a Korán a későbbiekben nem tükrözött egyáltalán ilyen vérszomjas álláspontot a hitetlenekkel szemben és hirdette a szeretetet és a toleranciát. De kiragadva a szövegkörnyezetből a mondatot, és jelenben általánosítva, máris lehet gyűlöletet kelteni egy vallás ellen, ahogyan ezt teszik is.

A Szcientológiában ugyanez a helyzet. Gyakran hivatkoznak ebben a témában L. Ron Hubbard 1950-es évek elején írt könyveire, ahol az emberi elmét kutatta, és ott több helyen is említette, hogy a homoszexualitás az 1.1-es tónusszinthez tartozik a Tónusskálán és az Emberi értékelés táblázatán és ezt általánosítva és jelenbe hozva máris "homofób"-nak lehet egyházunkat, közösségünket beállítani.

Ez egy szövegkörnyezetből és a teljes képből kiragadott állítás. Ezeket a tényeket is figyelembe kell venni:

- ezek az emberi elmére vonatkozó kutatási feljegyzések, amelyeket mi teljesen igaznak és működőnek tekintünk. Fontos megjegyezni, hogy a könyvek teljes szövegkörnyezetét kell megnézni, hogy megértsük, ezek mire vonatkoznak. Ehhez szükséges elolvasni az alap Szcientológia könyveket: Dianetika, Túlélés tudománya, Preclearek kézikönyve. Utána lesz egy átfogó képünk erről és sok minden másról is az emberi elmével és a lélekkel kapcsolatban.

- a teljes Emberi Értékelés táblázatában nem lehet egy táblázati oszlop alapján megítélni a teljes embert. Az emberek elhelyezése a Tónusskálán egy alaposabb vizsgálatot igényel, lásd a Túlélés tudománya c. könyvet.

- Hubbard ezen könyvek UTÁN számos fontos irányelvet adott ki ebben a témában, ami egésszé teszi a témával kapcsolatos megértésünket:

1. Irányelv: Versenyek és díjak (1965. április 18.): “A Szcientológia nyitva áll minden ember számára.”

2. Irányelv: Második dinamikás szabályok (1967. augusztus 11.):

“Soha egyetlen tervemben sem szerepelt, hogy szabályozzam, vagy hogy megkíséreljem szabályozni az egyének magánéletét. Nem érdekelnek a Szcientológusok második dinamikás tevékenységei, kivéve akkor, ha azok szenvedést okoznak másoknak, és így akadályozzák az előrehaladásunkat. Ezért: MINDEN KORÁBBI SZABÁLYT, SZABÁLYOZÁST ÉS IRÁNYELVET, AMELY A TANULÓK, PRECLEAREK, MUNKATÁRSAK ÉS SZCIENTOLÓGUSOK MÁSODIK DINAMIKÁS TEVÉKENYSÉGÉVEL KAPCSOLATOS, ELTÖRLÜNK."

Ebből látható Hubbard teljes és végleges álláspontja.

A jelen időben a különféle Szcientológia egyházak hogyan viszonyulnak ehhez a kérdéshez? 

 Az egyház jelenben nem rendelkezik hivatalosan kiadott állásponttal ebben a témában. Az is elismerjük, hogy az egyéni szcientológusok között is vannak különbségek ennek megítélésében, mivel a szcientológusok elég függetlenül gondolkozó lények, és nézőpontjuk szerint az igaz, ami számukra igaz.

A melegek házasságkötését az országok törvényei szabályozzák, tehát nyilván nem lehet ott egyházi házasságkötést tartani, ahol az ország törvényei nem teszik ezt lehetővé. Arról tudunk, hogy az USA-ban (Los Angeles, Las Vegas) és Angliában voltak melegek közötti házasságkötések a Szcientológia egyházakban az elmúlt években.

Arról is tudunk, hogy korábban a Los Angeles-i meleg közösségek számára ki lett adva egy melegeknek szóló Út a boldogsághoz könyv, és az ottani egyház kinyilatkoztatta a melegekkel kapcsolatos toleranciáját és befogadókészségét.

Összefoglalva: az egyház toleráns a melegekkel szemben. A homoszexuális emberek lehetnek Szcientológusok, részt vehetnek az egyház vallási tevékenységeiben. És visszautasítunk mindenféle kirekesztést és diszkriminációt.

 

meleg-par--e1462960541640.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologia-tevhitek.blog.hu/api/trackback/id/tr5914832972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szentéletü Sanyesz Atya 2019.07.07. 19:53:25

Jó mondjuk, jó hogy nem olyan diszkriminálós, kirekesztös fajta vagy. Egy pár éve a bécsi Tanácsházában a 8 darab "liberális" kijelentette hogy Bécsben nincs helye a homofóbiának. Jó ahogy elnéztem a tanácsháza elött a teret emlékezve arra hogy ott 2008 ban még 250 ezer fociszurkoló is elfért, akkor megelégedetten gondoltom arra hogy ott még 250 ezer vandálnak is lenne hely, habár fogalmam sincs hogy mit csinálhattak ezek a vandálok ha még annyi sok évszázad szükségtelen véres barbárság után is a tetteiket a szükségtelen barbársággal azonositják. Minden esetre annyit tudok róluk hogy ariánus keresztények voltak kik nem szerették a booziet meg nagyon támogatták a házasságot. Èn is tolerálok mindent és nagyon nem szeretném ha valami szükségtelen rosszra is sora kerülne.
süti beállítások módosítása