Ismerd meg a szcientológusok nézőpontját is!

Tévhitek a Szcientológiáról - Válaszok

Tévhitek a Szcientológiáról - Válaszok

L. Ron Hubbard mondta-e, hogy "ha sok pénzt akarsz keresni, indíts egy új vallást"?

2019. május 06. - langelaszlo

TÉVHIT: "L. Ron Hubbard azt mondta, hogy 'ha akarsz keresni 1 millió dollárt, alapíts egy vallást', vagy 'ha sok pénzt akarsz keresni, indíts egy új vallást'."

Ez egy nehezen eldönthető kérdés, mivel nincsen semmilyen hitelt érdemlő írás erről és csak egymással ellentmondó tanúk vannak.

Az interneten is számos cikk (pl. ez) látott már napvilágot ebben az ügyben. Rendszeresen ezt az adatot előszedik. Az egyház pert is nyert Németországban 1982-ben, mert nem tudta a másik fél ezt bizonyítani.

A viták azon mennek, hogy Hubbard mondott-e ilyet egy baráti társaságban a 40-es években. Az egyik tanú azt mondja, igen, a másik meg tagadja ezt. Ebben nem lehet 70-80 év távolságában igazságot tenni.

Pár adat azonban biztos: Hubbard ilyet soha nem írt le. Nem nyilatkozott ilyet hivatalosan, fontos személyeknek vagy fontos eseményen.

Az angol nyelvű Háború a Földön regény végén van egy interjú Hubbarddal, ahol erre rákérdeznek. Ő azt válaszolja, hogy: "Attól félek, hogy Ön összetéveszt engem egy másik íróval, George Orwell-el, az Állatfarm / 1984 szerzőjével. Ő mondta ezt a megjegyzést még 1938-ban."

L. Ron Hubbard nagyon sokat írt és beszélt arról az irányelveiben és az előadásaiban, hogy az egyházat ő finanszírozta mindig is és egy lyukas petákot sem kapott az egyházból, és az életét, kutatásait az írásából fedezte. Erre kiterjedt irodalom van, keresni fogok forrásokat.

De mit mond egy igen szigorú külső vizsgáló, az IRS? (Internal Revenue Service - Amerikai adóhatóság)

Ők 1993-ban főleg azért adták meg az amerikai Szcientológia egyháznak a teljes adómentességet, mert sok éves vizsgálattal is azt találták, hogy az egyház semmilyen magánszemélynek nem nyújt gazdagodást és az egyház bevételei karitatív célokra vannak elköltve.

Az egyik amerikai weboldalon van erről több adat, dokumentum.

Tehát foglaljuk össze a témát: soha nem fogjuk megtudni, hogy Ron a barátaival mit beszélt erről, de a későbbi élete és az egyház működése bőven bemutatja, hogy az adat tévhit.

finan.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szcientologia-tevhitek.blog.hu/api/trackback/id/tr6414811798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása